håravfall

Vilka vitaminer kan hjälpa vid håravfall?

Om du upplever att du tappar hår på ett sätt som stressar dig så kan det vara dags att göra något åt saken. Du bör också lära dig mer om vilken typ av håravfall det rör sig om. Vi kan tappa hår av olika skäl. En del på grund av ärftlighet och andra på grund av sjukdom.

Men finns det vitaminer som kan hjälpa vid håravfall? Det finns det faktiskt och vi ska se på några vitaminer som enligt vetenskapen kan vara en hjälp om du tappar mycket hår. Men först måste vi ju bena ut vad som är normalt och vad som kan vara orsak till oro.

Vad är normalt håravfall?

Det är normalt att tappa 50-150 hårstrån per dag. Det kan ju verka som ganska mycket. Särskilt om du har långt hår som du inte borstar varje dag. När du väl tvättar och borstar igenom kan det verka som att du tappar väldigt mycket hår.

Bra vitaminer för att motverka håravfall

Om det är så att din kosthållning bidrar till att du tappar mer hår än vad du borde så kan du åtgärda detta med rätt typ av kosttillskott. Du kan också lära dig mer om var vitaminer och mineraler finns i maten du får i dig för att äta mer av det som kan hjälpa din hårväxt.

Några vitaminer och mineraler att uppmärksamma är:

Biotin eller vitamin B7

Dina celler behöver B7 och det är känt att för låga nivåer av detta vitamin kan leda till håravfall. Dessutom kan det blir problem med kliande hud och naglar som lätt går sönder. Du kan ha för låga nivåer på grund av att du ammar eller är gravid. Dessutom finns det mediciner som påverkar nivån av Biotin på ett negativt sätt.

Järn

Det är inte bara tonårsflickor som drabbas av anemi som behöver mer järn. Våra röda blodkroppar måste få järn för att kunna transportera syre. Ett av symtomen på järnbrist är just att håret faller av. Järnbrist kan undvikas med kosttillskott såväl som järnrik mat.

C vitamin

C vitamin är en fantastisk antioxidant som rekommenderas för det mesta. Den kan användas för att behandla covid, ormbett såväl som hårförlust. C vitamin behövs för att din kropp ska kunna ta upp järn och därmed kan vi se en koppling mellan C vitaminbrist och håravfall.

Zink

En annan mineral som föreslås för att stärka immunförsvaret och som kan kopplas samman med sjukdomar som genitalherpes är zink. Zink har en betydande funktion för proteiner i ditt hår. Om du har låga nivåer av zink kan det leda till att du börjar tappa hår.

D vitamin

För att du ska ha starka och friska ben så måste kroppen få tillräckligt mycket D vitamin. Nivån av D vitamin kan också kopplas till håravfall. D vitamin får du genom att utsätta kroppen för solljus, ta kosttillskott eller äta mat som är rik på detta vitamin. Om du tar magnesium tillsammans med D vitamin får du en bättre effekt.