Det är känt att tonårsflickor drabbas av anemi i större utsträckning än tonårspojkar, äldre kvinnor och män. Det här beror först och främst på att flickor i tonåren får ett ökat behov av järn. Det är i tonåren som menstruationen sätter igång och då behöver kroppen mer järn. Detta tillsammans med att kroppen växer kan leda till anemi om flickan inte får i sig tillräckligt via kosten.
Tonårsflickor som dessutom väljer att äta en specifik diet eller att banta kan vara i större riskzon för anemi då kosten kanske inte innehåller tillräckligt mycket järn. Om mat som kött helt väljs bort så kan det få konsekvenser då kroppstillväxt och menstruation drastiskt ökar behovet av järn i kroppen.
Nu är det inte säkert att varje tonårsflicka som uppvisar symptom på järnbrist faktiskt lider av brist på järn. Trötthet och håglöshet kan ha andra orsaker. Det är viktigt att testa för järnbrist för att utesluta detta och sedan se närmre på vad som kan orska symptomen som påminner om järnbrist.
Tonåren är en dramatisk period för kroppen och det är mycket som kan leda till förändrar hälsa både fysiskt och mentalt. Men just anemi är alltså en följd av att kroppen förlorar större mängder järn samt att järnintaget inte är tillräckligt.