koppar blå

Benbrott och koppar

Benbrott som inte sker på grund av skada kan vara ett tecken om kopparbrist. Koppar är ett mycket viktigt näringsämne för kroppen. Tillsammans med järn så formar koppar röda blodceller. Koppar behövs för att våra ben ska förbli friska och även för att vårt immunförsvar ska fungerar.

Det finns rön om att ett korrekt intag av koppar kan verka mot bensjukdomar som osteoporos, det vill säga benskörhet. Koppar ingår på ett essentiellt sätt i benets metabolism. Tillsammans med flera olika enzymer kommer kopparn att vara med och se till att kollagen och elastin inkluderas i benmassan.

Det har diskuterats om kopparbrist kan ses som en orsak till benfrakturer som inte uppstår till följd av trauma. Det finns vissa faktorer som kan vara ledtrådar till att en viss person löper högre risk för kopparbrist.

Eexempel på dessa faktorer är:

  • Låg vikt vid födsel
  • Dåligt näringsintag som barn

Den sista punkten är viktig för det tycks finnas ett tydligt samband mellan risk för kopparbrist och en längre period av näringsbrist. Utöver benskörhet kan detta leda till andra hälsoproblem som anemi, problem med mental utveckling och mer.

Koppar är också en naturlig antioxidant och den kan tas som kapslar som är framställda av vegetabiliska källor. Koppar finns också naturligt i lever, inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao.

 

 

Referenser

Kopparbrist och benhälsa har sammanlänkats i studier.