5 kosttillskott

5 kosttillskott du alltid ska ha hemma!

Idag är det många som använder vitaminer och mineraler som supplement till den vanliga kosten. Kanske har du sedan barnsben plussat på med vitamin C under vintersäsongen och ginseng vid magtrubbel. Men vad är de viktigaste kosttillskotten att ha hemma?

Vi tar en titt på de 5 kosttillskott som du bör ha i ditt köksskåp eller medicinskåp. När vi tänker på kosten som medicin och medicin som kost så är ju tillskotten väldigt viktiga. Ta en titt på listan och besök sedan en lämplig butik med kosttillskott för att fylla på med det som fattas!

  1. Vitamin C eller NAC

Om du inte har vitamin C hemma så kan du alltid få samma fina antioxidativa effekt med NAC. När din kropp jobbar med att bli frisk så kan du ge den stöd med antioxidanter. Vitamin C är välkänt för att verka mildrande vid förkylning och du kan inta detta vitamin som brustablett, sugpiller eller kanske svälja tabletter.

Det finns lite olika varianter av C vitamin och en del menar att den bästa varianten är Liposomal C vitamin som du kan blanda i vatten och sedan dricka under dagen. Just det där med att få i sig antioxidanter kontinuerligt kan vara något att komma ihåg när du känner dig lite hängig.

  1. Vitamin D

I Sverige är det ganska vanligt att ha D-vitaminbrist. Det här är ett vitamin som även stora välkända institutioner som Harvard erkänner som väldigt viktigt för vår hälsa. Om vi inte får i oss tillräckligt med D vitamin så kan kroppen inte suga upp kalcium från våra tarmar.

Experter menar att vi bör ta tillskott på åtminstone 1000 IU per dag. En del säger 2000 och det finns till och med råd om att ta dubbelt så mycket. Upp till 4000 IU per dag ska inte vara någon fara men du kan ju alltid ta ett blodprov och se om du har brist på detta vitamin eller inte för att dosera på rätt sätt.

  1. Magnesium

Magnesium är ett sådant där supermineral som tycks ha helt fantastisk påverkan på vår kropp och hälsa. Om du tar magnesium innan du går och lägger dig så kan det bidra med mycket bättre sömn. Särskilt för den som har problem med kramp i ben och fötter.

vitaminer och mineraler
Kombinera dina vitaminer och mineraler på rätt sätt!

Magnesium är ofta med i blandningar för bättre sömn med melatonin och vitamin C. Magnesium kan öka mängden naturligt melatonin som cirkulerar i din kropp så det är en god anledning till att många ser detta som sömn-mineralet.

  1. Zink

Du har inte undgått detta mineral och särskilt inte om du sällade dig till skaran som bestämde sig för att Covid 19 var en sjukdom som gick att göra något åt på naturlig väg. Vi har zink i alla celler och det behövs för så många av vår kropps processer. Det är en antioxidant som liksom NAC och C vitamin kan skydda mot oxidativ stress.

Eftersom zink är det mineral som är svårast för kroppen att ta upp från födan så är det inte så dumt att ha detta tillskott hemma. Om du upplever att du är lite extra trött och känner att huvudvärk och snorig näsa är på gång är det verkligen smart att köra en kombination med zink, quercetin eller NAC, C vitamin och D vitamin.

  1. Järn

Särskilt kvinnor och vegetarianer och veganer bör se till att få i sig tillräckligt med järn. Utan järnet kan kroppen inte skapa det hemoglobin som är de röda blodkropparna. Det är ett livsviktigt mineral som du alltid ska ha hemma för dig och andra familjemedlemmar.

kosttillskott hemma
En del tillskott kommer i flytande form, andra i pulverform eller som piller

Unika kosttillskott för olika situationer

Det är klart att du kan behöva mer än de 5 nämnda tillskotten här ovan. Om du tränar hårt kanske du vill se till att ha tillräckligt av en bra kreatin-produkt under en viss period. Om du har insett att du inte har tillräckligt med jod kanske du beställer Kelp för att få både jod och folsyra. Just folsyran är ju också något du bör ha hemma då du planerar en graviditet.

Sedan kan det förstås vara så att du har insett att du har brist på viktiga ämnen som progesteron. Men då är det verkligen viktigt att du får hjälp av en expert för att ta rätt mängd av tillskott. Det kan ju finnas mer än så du behöver göra för att återfå balans i din kropp så nöj dig inte med diagnos och rekommendation från Doktor Google!

Ett sätt att komma fram till vilka tillskott du bör ha hemma just nu är att ställa följande frågor:

  • Vilket hälsotillstånd behöver jag stöd för?
  • Vad vill jag förebygga mot med kosttillskott?
  • Vilka kombinationer kan vara bra för de hälsoproblem jag har?
  • Hur kan jag stötta en detox med hjälp av tillskott?

Svaren på dessa frågor kommer att hjälpa dig till tillskotten som du bör skaffa utöver de 5 vi nämner här ovan!

Här reder Doktor Mikael ut begreppen för TV4:as tittare: