progesteron

Progesteron, gulkroppshormon, har du progesteronbrist?

Det finns flera viktiga steroidhormoner som vår kropp behöver för att fungera som den ska. När vi talar om progesteron, även kallat för gulkroppshormon, så handlar det framförallt om kvinnors hälsa och reproduktion. Men det är viktigt att vara medveten om att detta hormon är en slags förstadium till andra könshormoner som testosteron och östrogen.

Precis som att du kan ta kosttillskott för testosteron så kan du använda dig av progesteronkräm eller på naturliga vägar få kroppen att tillverka mer. Men låt oss se lite närmre på detta viktiga hormon, vad det är och hur du vet om du lider av progesteronbrist.

Vad är progesteron?

Progesteron är ett hormon som är avgörande för ett hälsosamt reproduktionssystem hos kvinnor. Det spelar en avgörande roll för att upprätthålla graviditeten och reglera menstruationscykeln.

Progesteron produceras av kvinnans äggstockar. Dess primära funktion är att förbereda livmodern för graviditet genom att förtjocka slemhinnan och göra den mer mottaglig för ett befruktat ägg.

Om befruktning inträffar fortsätter progesteron att produceras för att stödja det växande embryot och upprätthålla graviditeten. Om befruktning inte inträffar minskar progesteronnivåerna och livmodern tappar slemhinnan under menstruationen.

Det är på grund av detta som progesteronkräm för gravid kan rekommenderas då det är känt att nivån av hormonet är låg och risken för missfall finns på grund av detta.

progesteron gravid
Tack vare progesteron kan kvinnor bli gravida och fullfölja en hälsosam graviditet

Behöver du progesteron tillskott?

Det finns tydliga symptom på progesteronbrist. Om du har svårt att bli gravid så kan det finnas en koppling till den nivå av gulkroppshormon du har i din kropp. Då kan det vara viktigt att genomföra progesteronbrist test för att fastställa om detta är orsaken.

Andra symptom att vara medveten om är:

 • Rubbad menscykel
 • Cystor på äggstockarna
 • Ömma bröst
 • Depression
 • Sömnproblem
 • Trötthet
 • Viktökning med fokus på buken

progesteron tillskott

Öka gulkroppshormon i din kropp

Oavsett om du är säker på att du lider av brist på progesteron eller om du mest är orolig för att din graviditet får ett maximal hormonellt stöd så kan det vara klokt att se på naturliga vägar till att öka detta hormon i kroppen.

Du kan öka progesteron med:

 • C-vitamin – Om du tar en dos på minst 750 mg per dag så kan det verka progesteronhöjande på helt naturlig väg.
 • NAC – Du kan också ta NAC som i studier har visat sig vara väldigt bra för fertiliteten och för korrekta nivåer av progesteron.
 • Munkpeppar – Det finns också misstanke om att ett intag av munkpeppar kan höja progesteron. Detta ämne kallas också för Agnus-Castus eller Vitex och är en ört som kan användas för att minska PMS-besvär.
  Det kan nämnas att munkpeppar används i Tyskland för att behandla både PMS och bröstsmärtor.
 • Progesteronkräm – Det här är en form av tillskott i krämform. Men denna kräm kan du få en form av hormonterapi men det är viktigt att du är väl insatt i hur detta fungerar innan du börjar. Rådgör alltid med din barnmorska om du vill använda progesteronkräm som gravid!

gulkroppshormon

Sambandet mellan progesteron och testosteron

Progesteron och testosteron är båda hormoner som produceras i kroppen. Hos kvinnor produceras progesteron i äggstockarna medan testosteron produceras i binjurarna. Progesteron och testosteron har olika funktioner men de är båda väsentliga för ett hälsosamt reproduktionssystem.

Testosteron kan också spela en roll för att reglera progesteronnivåer hos kvinnor. Hos män kommer testosteron få betydelse både för den kroppsliga utvecklingen och för saker som lust. Men så är det inte med progesteron. Bättre att du tar Kamagra för att öka lusten i sådant fall!

Vi kan se att brist på progesteron eller testosteron påverkar kroppen på liknande sätt och visst kan det finnas ett intresse av att testa båda dessa hormoner då det finns skäl till detta.

Vad händer med brist på progesteron?

Brist på progesteron kan leda till flera hälsoproblem, inklusive infertilitet, oregelbunden menstruation och missfall. Kvinnor som har låga progesteronnivåer kan uppleva symtom som humörsvängningar, värmevallningar och, som vi nämnt ovan, sömnlöshet.

Dessutom kan brist på progesteron öka risken för att utveckla vissa typer av cancer, såsom bröstcancer. Den här typen av brist är inget att ta lättvindigt på så det är viktigt att vara medveten om progesteronbrist symtom samt att testa om det finns misstanke om detta.

Progesteron är otroligt viktigt för en hälsosam graviditet:

OIika typer av progesterontillskott

Progesterontillskott är tillgängliga för kvinnor som har konstaterade låga nivåer av progesteron. Dessa kosttillskott ges vanligtvis i form av piller, injektioner eller krämer. De kan hjälpa till att reglera menstruationscykeln, minska risken för missfall och stödja en hälsosam graviditet.

Det är dock viktigt att prata med en vårdgivare innan du tar några progesterontillskott eftersom de kan ha biverkningar. Även om du kan få fatt i dessa utan recept online så är det viktigt att du vet vad du gör. Hormoner kan ge skadliga effekter om du får för mycket av dem.

För mycket progesteron ger symtom som också är besvärliga. På naturlig väg kan du inte få för mycket av detta hormon. Det enda som skulle kunna leda till ett överskott är om din kropp av något skäl inte klarar av att bryta ner det gulkroppshormon som din kropp producerar.

Du kan också öka hormonets nivå i kroppen naturligt:

Slutsats om progesteron och tillskott

Progesteron är ett livsviktigt hormon som spelar en avgörande roll i kvinnors reproduktionssystem. Brist på progesteron kan leda till en rad hälsoproblem som infertilitet och oregelbunden mens.

Progesterontillskott är tillgängliga för att hjälpa till att reglera menstruationscykeln och stödja en hälsosam graviditet. Men det är viktigt att prata med en vårdgivare innan du tar några progesterontillskott eftersom de kan ha biverkningar.

Medan progesteron och testosteron har olika funktioner är de båda väsentliga för ett hälsosamt reproduktionssystem. Dessutom är progesteronet ett förstadium till testosteron. Det ska också sägas att testosteron kan spela en roll för att reglera progesteronnivåerna hos kvinnor. Precis som så många andra hormoner i vår kropp är de avhängiga av varandra och av att spela i den kroppsliga symfonin med god balans!