matcha pulver

15 matcha pulver hälsohacks – Vad kan du göra med matcha te?

Det blir alltmer populärt att använda matcha pulver som en del av en hälsorutin eller bara för att det smakar så gott. Det som kallas för matcha te är i grund och botten en typ av pulveriserat grönt te som har konsumerats i Japan i flera århundraden.

Matchapulver har fått globalt erkännande för sina anmärkningsvärda hälsofördelar. Denna traditionella dryck är mycket mer än ett trendigt kaféerbjudande. Det är ett kraftpaket av näringsämnen som erbjuder en uppsjö av fördelar för både kropp och själ.

Här ska vi utforska de exceptionella egenskaperna hos matcha pulver och matcha te och sätta fingret varför detta är ett så fördelaktigt tillskott till din kost. Du kommer också att få 15 matcha pulver hälsohacks som du kan dra stor nytta av då du har detta te pulver hemma!

Klicka här och fyll i det snabba formuläret för att få eboken med 15 matcha hälsohacks gratis!

vips

Vad är matcha pulver?

Matcha har sitt ursprung i Kina och senare adopterats och förfinats av japanerna. Det är på grund av detta som vi tänker på matcha te som en japansk företeelse. Matcha tillverkas genom att mala unga teblad till ett ljusgrönt pulver.

Till skillnad från andra typer av grönt te, där bladen behandlas i vatten och sedan görs till te, så konsumeras matcha hel vilket innebär att du får i dig alla fördelar från hela tebladet. Vi kan säga att det rör sig om en process som minimerar risken för att alla näringsämnen som finns i bladen försvinner.

matcha te

Matcha te är ett antioxidant kraftpaket

En av de främsta anledningarna till att matcha är så nyttig är dess extraordinära antioxidantinnehåll. Antioxidanter är ämnen som hjälper till att förhindra eller bromsa skador på celler orsakade av fria radikaler. Idag behöver du bara dra ett andetag för att drabbas av denna process då luften är så full av miljöföroreningar som vår kropp sedan måste hantera.

Matcha pulver är rikt på katekiner som är en klass av växtföreningar som fungerar som naturliga antioxidanter. Faktum är att matcha har en högre koncentration av katekiner, särskilt EGCG (epigallocatechin gallate), jämfört med traditionella gröna teer. EGCG har kopplats till många hälsofördelar, såsom att minska inflammation, hjälpa till att gå ner i vikt och hjälpa till att förebygga hjärt- och hjärnsjukdomar.

Kognitiva fördelar med matchapulver

Matcha innehåller en blygsam mängd koffein vilket ger en skonsammare, mindre nervös boost än kaffe. Detta pulver innehåller också en aminosyra som heter L-theanin, som främjar avslappning utan att bli dåsig.

Synergin mellan koffein och L-theanin i matcha kan förbättra hjärnans funktion, förbättra humöret och öka koncentrationen vilket gör den till en föredragen dryck för fokuserad energi.

smart och pigg
Smart och pigg med matcha pulver!

Hjärthälsa och viktminskning med matcha

Regelbunden konsumtion av matcha kan också bidra till hjärthälsa. De potenta antioxidanterna kan hjälpa till att sänka LDL (dåliga) kolesterolnivåer, förbättra blodtrycket och förhindra oxidation av LDL-kolesterol, som är en betydande riskfaktor för hjärtsjukdomar.

Vad gäller viktminskning och ämnesomsättning så kan matcha också ge en hjälpande hand. Viss forskning tyder på att det kan hjälpa till att öka kroppens ämnesomsättning och öka fettförbränningen, som båda kan hjälpa till med viktminskning. Du har inget att förlora på att testa!

Avgiftande egenskaper – matcha som detox

Matchas livfulla gröna färg beror på dess höga nivåer av klorofyll som är ett naturligt växtpigment med potenta avgiftande egenskaper. Klorofyll är känt för att hjälpa till att eliminera både tungmetaller och kemiska gifter från kroppen. Därmed kan vi verkligen säga att detta är ett kosttillskott som du alltid ska ha hemma för regelbunden detox.

Här är en personlig upplevelse av viktnedgång och detox med matcha:

Matcha grönt te ger dig mångsidig användning

Matchas fördelar sträcker sig längre än att bara dricka det som te. Dess unika, lite bittra smak och vackra gröna färg gör den till en mångsidig ingrediens som kan inkorporeras i smoothies, lattes, bakverk och till och med salta rätter. Detta gör att du kan skörda fördelarna med matcha på en mängd olika läckra sätt.

Dra nytta av våra 15 tips på hälsohacks med matcha pulver här ovan. Du kanske upptäcker saker som du inte ens har tänkt på i samband med detta gröna pulver!

matchabollar
Gör olika typer av efterrätter med matchapulver

Sammanfattningsvis är hälsofördelarna med matchapulver och te djupgående. Det handlar om allt från förbättrad kognitiv funktion och hjärthälsa till potenta antioxidantegenskaper och avgiftning. Med tanke på dess mångsidighet och mångfalden av hälsofördelar som matcha erbjuder så är det tydligt varför matchapulver har gått från traditionella japanska teceremonier till att bli en älskad dryck och supermatingrediens över hela världen.

Oavsett om du föredrar matcha som en värmande kopp te, som matcha latte eller blandad till en smoothie så är detta ett hälsosamt tillskott som kan höja din kost och ditt allmänna välbefinnande. Har du älgört hemma ska du även ha matcha!

Sammanfattning av hälsofördelar med matcha:

FördelBeskrivning
Antioxidant KraftpaketMatcha är rik på katekiner, kraftfulla antioxidanter som bekämpar cellskador, åldrande och kroniska sjukdomar.
Förbättrar HjärnfunktionKombinationen av koffein och L-theanin i matcha kan förbättra hjärnfunktionen, förbättra humöret och öka koncentrationen.
HjärthälsaAntioxidanterna i matcha kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterol, förbättra blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar.
ViktminskningsstödMatcha kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen och fettförbränningen, vilket kan bidra till viktminskningsinsatser.
AvgiftningMatchas höga klorofyllinnehåll kan hjälpa till med att avgifta kroppen, hjälpa till att eliminera tungmetaller och kemiska toxiner.
Energi BoostMatcha ger en naturlig källa till koffein som kan erbjuda en hållbar energiökning utan krascherna förknippade med kaffe.
MunhälsaKatekinerna i matcha kan hämma tillväxten av bakterier i munnen, potentiellt minskar risken för tandkötssjukdomar och dålig andedräkt.
HudhälsaAntioxidanterna och antiinflammatoriska egenskaper hos matcha kan bidra till en hälsosam hud, hjälpa till att minska inflammation och förbättra hy.
 
 

​10 frågor och svar om matcha pulver

  1. Är det någon skillnad mellan matchapulver och grönt tepulver?

Ja, det är skillnad. Matcha-pulver är tillverkat av högkvalitativa teblad som skuggas före skörd vilket ökar deras klorofyllinnehåll och ger matcha dess klargröna färg. Däremot kan grönt tepulver tillverkas av alla gröna teblad som har malts till ett pulver.

  1. Hur smakar matcha?

Matcha har en unik smak som ofta beskrivs som jordig, rik och lätt bitter, med en söt eftersmak. Smaken kan variera beroende på kvaliteten, där matcha av högre kvalitet är mindre bitter och mer subtilt söt.

  1. Hur kan jag se om mitt matchapulver är av bra kvalitet?

Matcha av hög kvalitet har en livlig och klargrön färg. Det ska också ha en fin konsistens som liknar babypuder. Om den är tråkig, brunaktig eller grov är den sannolikt av lägre kvalitet. Du bör alltid ta en titt på det datum som står på matcha te förpackningen. Om du får billig matcha kan det bero på att bäst före datum är nära förestående.

grön matcha
Det ska vara en intensiv grön färg på pulvret
  1. Är matcha säkert för alla att konsumera?

Även om matcha i allmänhet är säkert för de flesta människor så kan dess koffeininnehåll göra det olämplig för dem som är känsliga för koffein. Gravida och ammande kvinnor bör också begränsa sitt koffeinintag. Som alltid är det klokt att rådfråga en sjukvårdspersonal om du har några problem.

  1. Hur ska jag förvara matchapulver?

Matchapulver bör förvaras i en lufttät behållare på en sval, mörk plats. Exponering för luft, ljus och värme kan försämra dess kvalitet och minska dess hälsofördelar. Du kan för det mesta använda samma påse som teet kommer i eftersom den bör ha någon form av förslutning i stil med zip-lock.

  1. Vad är ceremoniell matcha?

Matcha av ceremoniell kvalitet är matcha av högsta kvalitet och används i traditionella japanska teceremonier. Den är gjord av de yngsta tebladen, med stjälkar och ådror helt borttagna. Det resulterande pulvret är extremt fint och har en ljusgrön färg.

Så här fungerar en japansk matcha te ceremoni:

  1. Kan jag konsumera matchapulver på fastande mage?

Medan vissa människor kan konsumera matcha på fastande mage utan problem så kan andra uppleva obehag eller orolig mage på grund av dess koffeininnehåll. Om du är ny på matcha eller har en känslig mage kan det vara bättre att dricka ditt matcha te efter en måltid.

  1. Kan matchapulver hjälpa mot stress och ångest?

Ja, matcha innehåller en hög nivå av L-theanin som är en aminosyra som är känd för att slappna av i sinnet utan att framkalla dåsighet. Detta kan hjälpa till att minska stress och ångestnivåer. Matcha kan alltså fungera i likhet med CBD mot ångest.

  1. Kan jag använda matchapulver i min hudvårdsrutin?

Absolut! Matchas höga antioxidantinnehåll kan vara fördelaktigt för hudens hälsa. Det kan hjälpa till att minska inflammation, förbättra hy och minska tecken på åldrande. Du kan använda den i DIY-ansiktsmasker eller leta efter hudvårdsprodukter som innehåller matcha.

  1. Kan jag göra matcha utan visp?

Även om en traditionell bambuvisp, eller chasen, är bäst för att skapa en skummig konsistens, kan du fortfarande göra matcha utan den. Du kan använda en liten vanlig visp eller till och med en mixer, även om konsistensen kanske inte är riktigt densamma.

vips
En traditionell matcha visp kan ge en särskild känsla då du gör matcha te

Källor för mer information:

Mer om synergin Synergin mellan koffein och L-theanin kan du läsa om här.

Här är en studie som har undersökt hur matcha te påverkar gravida.