älgört

Älgört guide – Varför och hur använder du älggräs?

Älgört, älggräs eller kanske Filipendula ulmaria L. Det här är en ört som ingår i släktet älggräs i familjen rosväxter. På engelska kallas älggräset för meadowsweet eller mead wort och det är känt för att ha både god smak och doft.

Om du vill använda dig av älgört som en medicinört så ska du läsa vidare. Vi ska nämligen gå igenom vad älggräs är, hur det kan användas och andra viktiga saker du bör känna till.

Innan du börjar använda älgört

Oavsett om du vill använda en medicinsk ört eller testa en ny form av kost så är det alltid viktigt att läsa på först. Sajter som Livsmedelsdata.se och även svenska Livsmedelsverket är bra källor för mer information om livsmedel. Fast tänk på att det kan vara klokt att samla in information från flera källor.

Med detta sagt ska vi gå igenom allt vi vet om älggräs med tipset om att du läser mer online och kanske ser på möjliga podcasts där duktiga herbalister diskuterar användning och läkande egenskaper.

Du kan också ta en titt på Youtube videos som denna:

Vad är älgört?

Älgört är en flerårig ört som växer på fuktiga ängar och längs flodstränder i Europa och Asien. Denna ört har en lång historia av medicinsk användning. Växten har en distinkt söt doft och producerar klasar av små vita eller rosa blommor på sommaren.

Det fina med älggräs är att det till skillnad från preparat som Kamagra är en helt naturlig växt som både doftar och smakar gott. Det går att göra älggräs te och mycket mer. Även kräsna barn som annars rynkar på näsan åt örtmedicin kan svälja utan bråk.

Det finns många fina älgört recept som du kan använda dig av för olika syften. Precis som ginseng kan denna ört vara bra för din mage och matsmältning.

Vad kan älggräs användas till?

Älggräs har traditionellt använts för att lindra smärta, inflammation och matsmältningsproblem. Det innehåller salicylsyra, som liknar det ämne som finns i huvudvärkstabletter, och som har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. På grund av detta ska du vara lite försiktig med användning om du har salicylsyra allergi.

Här är några av de vanligaste användningsområdena för älgört:

Smärtlindring: Älgört har använts för att lindra smärta som orsakas av tillstånd som huvudvärk, mensvärk och artrit.

Matsmältningsproblem: Älggräset kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem som halsbränna, sura uppstötningar och orolig mage. Detta kan du göra med älgört te och tillskott som innehåller denna ört nermald.

Febernedsättning: Älggräset har traditionellt använts för att minska feber. Detta är något som även har studerats inom modern medicin så det är ett vedertaget koncept.

Hudvård: Bladen av ängssöt kan användas för att göra en hudtoner som hjälper till att minska inflammation och rodnad.

älggräs
Älggräs har många intressanta användningsområden

Studier om hälsoeffekterna av älgörtspreparat

Det har gjorts en del studier om hälsoeffekterna av älggräset. Dessa studier har bevisat det som folkmedicinen har vetat om så länge. Idag vill vi ju ha vetenskapliga bevis innan vi testar något naturligt så det är väldigt bra att dessa finns.

Här är några av resultaten från vetenskapliga studier om älgört:

Antiinflammatorisk: Studier har funnit att älggräset har antiinflammatoriska egenskaper som kan minska smärta och inflammation.

Kan verka mot magsår: Älgörten har visat sig ha anti-magsår-egenskaper vilket kan hjälpa till att skydda magslemhinnan.

Antioxidant: Örten innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot oxidativ stress och skador. Detta kan fungera i likhet med preparat som NAC.

Så använder du älgört

Älgörten kan användas på en mängd olika sätt. Den går att göra tinktur på och du kan också torka örten för att brygga te. Historiskt sett har man också använt den härliga doften för att fräscha upp inomhus.

Här är några av de vanligaste sätten att använda örten på:

Älgört Te: Älggräs te kan bryggas genom att de torkade bladen och blommorna får stå och dra i varmt vatten i 10-15 minuter.

älgört te
Du kan dricka örten som te med smaksättning som citron och honung

Tinktur: En tinktur kan göras genom att blötlägga de torkade bladen och blommorna i alkohol i flera veckor. Detta kan tas oralt. Det kan också användas i en näs-skölj för näsan med en neti pot.

Såhär gör du din egen tinktur med torkade örter:

Kapslar: Älgört kapslar kan hittas i hälsokostbutiker och online.

Toner: Bladen av älggräset kan användas för att göra en hudtoner genom att blötlägga dem i varmt vatten och sedan applicera på huden med en bomullsrondell.

Försiktighetsåtgärder att ha i åtanke

Älgört bör användas med försiktighet av personer som är allergiska mot acetylsalicylsyra eller andra läkemedel som innehåller salicylat. Har du salicylsyra allergi ska du verkligen vara på din vakt!

Örten kan också interagera med andra mediciner så det är viktigt att prata med din läkare innan du använder den om du tar några mediciner eller är under någon form av behandling för ett hälsoproblem just nu.

Älggräs är en spännande ört

Älggräs en medicinsk ört med en lång historia av användning för smärtlindring och matsmältningsproblem som erbjuder oss många spännande egenskaper. Den innehåller salicylsyra som har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

Älgörten kan användas på en mängd olika sätt som till exempel som älgört te, tinktur eller skönhetsprodukt. Om du inte är allergisk mot salicylsyra så kan du själv testa dig fram. Det är bara att skaffa örten och tänka till. Med kreativitet kan du finna fina användningsområden som passar dig och din familj perfekt!